CORB 44

Ford Edge. Elegant oriunde!

De curând, am avut la test noul Ford Edge, un crossover elegant & cochet, o maşină care ne-a plăcut şi despre care am hotărât să împărtăşim impresiile noastre.  Maşină a fost lansată anul trecut, la Salonul Auto de la Frankfurt însă abia în primăvară acestui an a ajuns şi în România. Edge este cel mai mare SUV al companiei şi se lupta în segmentul său cu Volkswagen Touareg, Kia Sorento sau Hyundai Santa Fe.

Bucureştiul pare de cele mai multe ori un oraş mohorât şi aglomerat însă depinde şi de unde îl vezi. Trapă panoramică lungă până la portbagaj, crează o luminozitate maşinii iar interiorul pare mai primitor şi mai mare. Asta nu numai din cauza trapei enorme ci şi pentru că într-adevăr, Edge este mare şi spaţios, este cel mai mare SUV din gamă. Cinci adulţi înalţi vor călători fără a se plânge de lipsă de spaţiu sau confort. Mai mult decât atât, cabina este bine antifonată iar sistemul audio Sony este impecabil. Planşa de bord este masivă dar avangardistă, cu un ecran mare tactil de 8 inch, camera frontală dar şi camera pentru parcarea cu spatele. Dacă eşti fumător şi te bate gândul să-ţi aprinzi o ţigară, ei bine nu vei dispune nici de scrumieră, dar nici de brichetă, este o maşină care se încadrează în rigorile legii. 🙂

dsc_0118

Edge este uşor de condus, are o direcţie adaptivă fermă dar în momentul în care este activat sistemul de păstrare a benzii de rulare, să treci de pe o bandă pe altă presupune niţel efort. Dacă eşti neatent sau obosit, odată cu părăsirea benzii de rulare eşti avertizat printr-o vibraţie a volanului. Oricum, computerul de bord monitorizează stilul de conducere şi îţi oferă câteva informaţii pe ecranul cu afişaj multifuncţional. În partea din faţă a maşinii, este amplasată o camera mică ce transmite imagini pe ecran iar această depistează vehiculele, bicicliştii sau pietonii de pe traseu. Această camera este valorificată mai ales atunci când ieşi dintr-un spaţiu închis iar câmpul tău vizual este obstrucţionat.

dsc_0114

Pentru parcări, direcţia adaptivă ajută Edge să fie mai uşor de parcat iar padelele de pe volan fac trecerea din automat în manual, imediat după atingere. Dacă vrei să conduci sport, trebuie să mergi la turaţii mai înalte dar şi un consum puţin mai mare. Apropo de consum, cu Edge am înregistrat un consum urban de 9,8 l/100 km pentru motorul 2 l diesel ce dezvoltă 210 CP şi o cutia de viteze automată PowerShift, cu 6 trepte. Noi ne-am bucurat de vârful de gama, pachetul Sport însă atunci când vrei să-ţi alegi Edge, poţi opta şi pentru versiunile Titanium sau Trend.

Oglinzile retrovizoare au încorporate sistemul de asistenţă pentru unghiul mort (BLIS) şi scanează unghiurile moarte de pe ambele părţi ale vehiculului. Dacă sistemul depistează un vehicul pe care ai putea să nu îl vezi, o lumina portocalie va fi afişată pe oglinda laterală pe partea corespunzătoare pentru a te avertiza.

Tot la nivel de siguranţă şi tehnologii se încadrează şi farurile Ford Dynamic LED şi semnalizatoarele cu benzi LED ce înlocuiesc becurile tradiţionale. Faza lungă anti-orbire se reglează automat, fără a orbi ceilalţi şoferi pe timp de noapte.

dsc_0116

Noi am testat Ford Edge doar în oraş însă dată viitoare vom vedea ce poate şi off road. Până una altă, Edge ne-a lăsat o impresie foarte bună, o maşină corectă, cu un design frumos şi avangardist, cu tehnologii inovatoare iar spaţiul noului model, ne duce cu gândul la celebra vorba „sufragerie pe roţi”.

Oricum, suntem siguri că noul Edge va duce mai departe cu mândrie şi devotament istoria Ford.

Mai jos, lista de preţuri pentru cele 3 nivele de echipare:

TREND

2,0 TDCi 180 CP S/S—M6                   4WD                34.667  euro (fara TVA)

TITANIUM

2,0 TDCi 180 CP S/S—M6                   4WD                37.167 euro (fara TVA)

2,0 TDCi 210 CP –PowerShift/6          4WD                39.042 euro (fara TVA)

SPORT

2,0 TDCi 180 CP S/S—M6                   4WD                38.417 euro (fara TVA)

2,0 TDCI 210 PS—PowerShift/6          4WD                40.292 euro (fara TVA)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *