CORB 44

”Crăciun în fiecare casă” 18-20 dec 2015, umanitară în Ținutul Pădurenilor

In drum catre Batrana.

In drum catre Batrana.

Acolo sus în Munții Poiana Ruscă timpul se scurge altfel și totul se cufundă într-o liniște ancestrală. La fiecare învârtire de roată mai zăream pe o culme o casă abandonată, șure pe care nu le mai folosește nimeni, ba chiar și mori de apă care de mult nu le-a mai pus cineva în funcțiune.

Moara abandonata.

Moara abandonata.

Oamenii din comuna Bătrâna și frumusețea locurilor ne-au făcut să ne dorim să ne întoarcem, iar după umanitara din 2014 iată ca am izbutit să revenim cu mai multe alimente de bază, de îngrijire personală etc. După zeci de ani în care s-au descurcat, bătrânii din aceste locuri au ajuns să vadă cum în jurul lor se prăbușesc gospodăriile ridicate cu atâta trudă, cum trebuie să își vândă animalele sau să le sacrifice pentru că se nu mai pot îngrijii de ele. Ici colo găsești și oameni tineri, însă cu tot cu prichindei ei reprezintă doar aproximativ 30% din populația de pe raza comunei.

În satul Fața Roșie (comuna Bătrâna este formată din satele: Bătrâna, Piatra, Răchițaua, Fața Roșie) un bătrânel cu care am stat mai mult de vorbă anul trecut nu îi venea să creadă că ne-am întors. Era deja aproape beznă când am ajuns în dreptul curții sale și zâmbea că i se iluminase curtea de la atâtea faruri. S-a bucurat atât de mult încât părea că își revede niște rude. I-am spus: da, ne-am întors și anul acesta am izbutit să le aducem mai multe alimente pentru a le fi mai ușor peste iarnă. În timpul scurtei discuții din poartă care apoi s-a mutat pe treptele casei a aflat că alături de noi au venit și prietenii de la Off-Road Club Sibiu și mai, mai să îi dea lacrimile. La poarta lor și în curte se aflau atâția oameni cât nu văzuseră un an întreg. Doamna, care suferise de cancer la sân și era fericită că s-a putut întoarce acasă în gospodăria lor de pe o culme uitată de lume, deja începuse să ne povestească că drojdia de anul trecut a fost foarte bună și că a crescut bine pâinea. Surpriza a fost când au aflat că au primit și cizme de cauciuc.

Priveliste din curtea familiei Aron.

Priveliste din curtea familiei Aron.

În satul Piatra l-am reîntâlnit pe băiețelul familiei Aron, un prichindel care când a văzut cutiile ambalate (Show box) a țâșnit sub masă și nu a mai ieșit de acolo. Toți membrii familiei încercau să ne spună că este obișnuit cu oameni că a mai fost pe la grădiniță (aceasta se află la peste 40 de km de casa lor, iar drumul este unul neasfaltat – în anumite zone chiar drum de țară este o caracterizare mult prea indulgentă). În cele din urmă am scos cărticelele cumpărate de o prietenă a clubului special pentru el și a început să zâmbească de sub masă.

”Drumul” de pe culmile ce aparțin de Bătrâna ne-a făcut la un moment dat să coborâm printr-o pădurice la capătul căreia dai fix în gospodăria familiei Bistrian. Aici am găsit un băiețel care umbla de colo colo prin curte și care când ne-a văzut a afișat un zâmbet extrem de simpatic. După ce au fost descărcați sacii cu alimente și am fost să vedem un mieluț de trei zile care devenise jucăria celui mic, a venit momentul cadourilor. Nu le-a desfăcut însă când a văzut că are două cutii colorate, carți plus jocuri și plușuri zâmbetul parcă îi înlemnise pe față.

Fiecare om pe care l-am întâlnit în Piatra, Răchițaua și Fața Roșie ne-a impresionat și fiecare avea o poveste care te făcea să înțelegi că până acum câțiva ani traiul acolo nu era atât de greu ca acum și asta deși nu aveau toți electricitate și accesul era poate mai dificil ca în prezent. Puteau să își valorifice munca și aveau unde să vândă animale, produse lactate etc, își câștigau traiul. Acum este aproape imposibil și de aceea tinerii coboară din munte și caută un trai mai facil. Mulți dintre bătrânii întâlniți aveau copii, însă erau de mult plecați de acasă și unii dintre ei chiar pe alte meleaguri.

Aceeași poveste o regăsești și în Bătrâna satul ”mamă”, cel care ne-a și fost cartier general în cele două zile petrecute în Ținutul Pădurenilor. Cei care locuiesc aproape de căminul cultural, locul în care am sortat alimentele și am pregătit sacii pentru fiecare familie, au venit să ne conducă către casele mai îndepărtate. Pe ulițe înguste aproape cât lățimea mașinii și în lumini de faruri descopereai case în care nu mai locuiește nimeni și case în care se vedea printr-un geam micuț o luminiță. Toate păreau că sunt piese de muzeu, iar la lumina zilei acea senzație că ești într-un muzeu s-a accentuat.

20151219_195123Era aproape opt seara când am ajuns în căsuța doamnei Nica o bătrânică așa cum spune ea ”trecută de 84 de ani”. I s-au luminat ochii albaștrii și se tot minuna când îi spuneam ce produse are în sac. Admirând grinzile vechi ne-au căzut ochii pe fus și am întrebat dacă mai toarce. Ne-a spus că da. O făcea însă doar ca să mai treacă timpul pentru că acum nu mai are lână. Comparativ cu alte vremuri acum practic se poate spune că nu mai toarce.

În alte gospodării am descoperit și ii create de-a lungul a două ierni, covoare țesute din ”lână adevărată” și multe alte obiecte care îți scot la iveală o altă Românie, cea uitată pe o creastă de munte.

Atelierul lui Mos Craciun amenajat in caminul cultural. In sacii din imagine au fost pusa in total peste o tona si jumatate de alimente.

Atelierul lui Mos Craciun amenajat in caminul cultural din Batrana. In sacii din imagine a fost pusa in total peste o tona si jumatate de alimente.

 

Când orele erau deja prea înaintate am decis să ne oprim din distribuirea alimentelor și ne-am reunit în mica curte a căminului cultural. Sub un cer înstelat, lângă foc domnul primar ne-a povestit un pic cum a fost viața în Bătrâna în ultimul an, iar apoi s-a retras pentru că trebuia să se trezească de dimineață să mai facă cele necesare în gospodărie înainte să vină iarăși la noi și să ne ajute cu împărțirea alimentelor de bază și a produselor de îngijire personală.

Am mai rămas la foc și tot încercam să vedem ce am putea face mai mult pentru această comunitate. Toți am concluzionat că acele case, grajduri și fânețe trebuie conservate. Când mergi pe ulițele Bătrânei faci o călătorie atemporală și realizezi că acolo este o parte importantă din istoria satului de munte românesc.

20151220_153228A doua zi ne-am luat la revedere de la locuitorii Bătrânei și am pornit către un alt sat aflat la câteva culmi distanță. Am ajuns în Boia Bârzii, un sat ce aparține de comuna Vețel și unde iarăși accesul se face pe drum de macadam diferența fiind distanța mai mică până la un drum asfaltat. Aici am întâlnit un domn care ne-a ajutat să mergem la toate familiile din sat și care ne-a impresionat pentru că, deși avea 60 de ani și își crescuse propri copii, luase în plasament alți trei. Când l-am întrebat dacă merg la școală ne-a răspuns: ”pâi cum să nu. Chiar dacă e drumul așa cum îl vedeți vine autobuzl și îi duce la școală jos în Vețel”.

Printr-o ceață densă am coborât din Ținutul Pădurenilor realizând că am stat două zile într-o altă lume.

În drumul către casă deja am început să depănăm amintiri și gândul ne zbura către plăcintele cu brănză din satul Bătrâna.

Ne-am bucurat că împreună cu prietenii de la Off-Road Club Sibiu am urcat anul acesta cu mai multe alimente și am bucurat 150 de pădureni.

Acțiunea noastră a fost posibilă datorită ajutorului primit de la: Generali, Boromir-Moara Cibin, Mega Image, Scandia-Sibiu, Carrefour, Ejot, Alka, Asociatia We Help filiala Sibiu, Doctor Oetker, Gary Ingram, Maurt International, Familia Adam, Diana Ghinea, Magda Achim, Roxana Ciuhulescu, Corina Rapeanu, Fiona Duțu, Andrei Ionescu și prietenilor care s-au implicat și au dorit să își păstreze anonimatul.

Vă mulțumim pentru ajutor și vă garantăm că împreună am făcut ca iarna aceasta să fie un pic mai ușoară pentru o parte dintre locuitorii Ținutului Pădurenilor.

 

Salutari din partea echipei care a ajuns pe culmile din Tinutul Padurenilor: Silviu, Vali, Mihai, Ionut-Zippo, Ovidiu, Darius, Florin, Pif, Nicu, Marian, Alexandra, Oana, Irina, Alina, Renatta si Migdala.

Salutari din partea echipei care a ajuns pe culmile din Tinutul Padurenilor: Silviu, Vali, Mihai, Ionut-Zippo, Ovidiu, Darius, Florin, Pif, Nicu, Marian, Alexandra, Oana, Irina, Alina, Renatta si Migdala.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *